Ik was een man zonder verstand

12341248_1530722667245453_672503919627807448_nAfgelopen week sprak ik een ondernemer die volledig onderuit was gegaan met zijn bedrijf en zijn financiën. Toen ik hem vroeg hoe dat gekomen was vertelde hij mij zijn verhaal. Zijn BV was geklapt in de tijd van de internetbubbel toen de omzet fors terugliep en hij zijn mensen niet meer kon betalen. Maar erger nog was dat hij privé ook failliet ging. De oorzaak? Hij had privé borg gestaan voor een lening in de zaak. De man verloor alles wat hij in al die jaren had opgebouwd.

God geeft ons via Salomo in de bijbel zoveel wijsheid over dit onderwerp. STA GEEN BORG! De definitie van borg staan is dat jij de consequentie op je neemt wanneer de ander zijn gemaakte afspraken niet nakomt. Jij betaalt als de ander niet betaalt. Veelvoorkomend is het borg staan voor schulden van de ander.

De volgende teksten in de bijbel vertellen duidelijk dat je een dwaas bent, een man zonder verstand, als je borg staat voor de ander. Spreuken 22:26, Spreuken 17:18 en Spreuken 6:1-5.

Zelf leerde ik deze les op een harde manier. Ik stond borg voor iemand die zijn hypotheek moest oversluiten. Het zou alleen kwestie zijn van geld overhevelen. 100% zonder risico…. Uiteindelijk koste me dat veel geld. De ander kwam zijn verplichting niet na. Ik was een man zonder verstand geweest zegt Salomo die borg stond voor de ander.

Laat geld lenen en borg staan over aan de bank. Wil je toch wat doen voor je kind, broer, familielid of vriend. Geef het hem of haar dan als de bank het niet wil doen.

No comments yet.

Geef een reactie